Valikko Sulje

 

ote

 

 

 

 

 

 

 

Oikea mailaote on kaiken a ja o. Pidä mailasta kiinni vasaraotteella. Oikea ote selviää oheisesta kuvasta.

Kun opit alussa pitämään mailaa oikein, ovat lyönnit paljon helpompi oppia.
Lyöntiasentoa, jossa jalat ovat peräkkäin eikä rinnakkain lyöntisuuntaan nähden, käytetään melkein kaikissa lyönneissä.

Näin lyöden saadaan koko vartalon voima mukaan ja päästään liikkeelle nopeammin lyönnin jälkeen. Yleensä aloittelija pelaa jalat rinnakkain eikä peräkkäin. Se on yleisimpiä virheitä aloittelijoilla. Pyri korjaamaan nämä virheet mahdollisimman aikaisin.

Liikkuessaan kentällä pelaajan on lyöntiensä välillä aina pyrittävä palaamaan mahdollisimman nopeasti pelikeskukseensa.
Näin tehden pelaaja ehtii mahdollisimman hyvin eri kohtiin kentällä palauttamaan vastustajan lyöntiä.

 

pelikeskus

Palloa kannattaa lyödä vastapuolen kentän nurkkiin. Neljästä nurkasta aina kaksi on sellaisia, joihin vastustajan on vaikea ehtiä. Yleensä hän ehtii helpoimmin siihen nurkkaan, johon pallo on viimeksi lyöty ja sen vastakkaiseen nurkkan. Pallon sijoittelu vuorotellen eteen ja taakse väsyttää nopeasti vastustajan.

Syöttö on aloittelevalle sulkapalloilijalle hyökkäyslyönti. Harjoittele syöttämistä aina muutama minuutti ennen pelin alkamista. Näin opit syöttämään lyhyen ja pitkän syötön vaikeuksitta. Älä kumarru syöttöä antaessasi. Syöttöä vastaanottaessasi sijoitu kentälle niin, että et missään tapauksessa joudu palauttamaan syöttöä rystypuolelta. Rystylyönti on useimmiten puolustuslyönti, jolloin vastustajasi pääsee heti hyökkäämään. Vältä siis rystylyönnin käyttöä. Pidä mailasi valmiiksi alhaalla, jos vastustajasi on hyökkäämässä ja vastaavasti jos sinä olet lyönyt hyökkäyslyönnin, niin pidä mailasi valmiiksi ylhäällä iskeäksesi uudestaan.

 

Peruslyönnit ja niiden käyttö:
Puolustus-clear on yleisimpiä lyöntejä sulkapallossa. Sillä pakotetaan vastustaja takakentälle, jolloin itselle jää aikaa palata pelikeskukseen. Lyönnin oltava luja kantaakseen pallon takarajalle.
Hyökkäys-clearia käytetään silloin kun vastustaja on ensiksi pakotettu etukentälle. Se on lyötävä juuri niin korkealle, että vastustaja ei aivan yllä siihen. Lyönti voidaan naamioida dropiksi, jolloin vastustajan paino siirtyy eteen, eikä enää ehdi palauttaa takakentälle suuntautuvaa hyökkäys-clearia.
Lob on aina puolustuslyönti, jolla palautetaan vastustajan alaspäin suuntautunut lyönti. Lobin täytyy olla riittävän korkea mennäkseen aivan takarajalle asti. Myös smash voidaan palauttaa lob-lyönnillä, jolloin vastustajalle tulee kiire takakentälle.
Drive eli ohituslyönti lyödään noin 1-2 m:n korkeudelta kehon sivulta. Tehokkaimpia ovat sivurajan suuntaiset drivet.
Smash on ehdoton hyökkäyslyönti, jota saa käyttää vain varmoissa paikoissa. Parhaimmillaan pallo voi saavuttaa yli 300 km/h:n lähtönopeuden.

lyonnit

Smashin jälkeen lyöjä itse joutuu usein pois tasapainosta, jolloin on vaikea ehtiä mukaan peliin, jos vastustaja onnistuukin palauttamaan pallon. Lyönti suunnataan jyrkästi kohti vastustajan kehoa tai sivurajoja. Lyöntiin pyritään saamaan vartalon koko voima, minkä vuoksi smash on vaikea salata vastustajalta. Yleensä smashia lyödään aivan liian usein.

Hidas- ja nopea drop näyttävät samankaltaisilta kuin clearit, jolloin vastustajan ei helposti aavista kumpi lyönti on tulossa. Lyönnin viime vaiheessa mailaa hidastetaan niin paljon, että pallo putoaa heti verkon taakse. Nopea drop lyödään aina jompaan kumpaan etunurkkaan.
Verkkodroppia käytetään palauttamaan vastustajan drop tai verkkodrop. Se pyritään lyömään mahdollisimman ylhäältä. Pallo ei saa nousta liikaa verkkonauhan yläpuolelle, ettei vastustaja pääse lyömään sitä heti kenttään.

Kaksinpelissä syöttö annetaan useimmiten pitkänä. Lentorata on samanlainen lobin kanssa. Lyhyttä syöttöä käytetään silloin, kun vastustaja on sijoittunut normaalia taaemmaksi odottamaan pitkää syöttöä. Sen täytyy ylittää verkko matalalta ja pudota heti etusyöttöviivan taakse, niin että yllätyksellisyys säilyy.