Valikko Sulje

PowerGut66

Kysymyksiä ja vastauksia sulkapallojänteistä

Tässä muutamia kysymyksiä ja vastauksia jänteiden valmistuksesta ja ominaisuuksista. Vastaajana Ashaway Line & Twine Mfg. Companyn vice president Steven Crandall .

Miten jännityksen kireys vaikuttaa peliini?
Pääsääntöisesti voimme sanoa, että löysempi jänne antaa voimaa ja kireä jänne tarkkuutta lyönteihin. Jos pelaajalla ei ole voimaa lyödä kovia iskuja, kannattaa kokeilla löysempää (7.5-8.0 kg) jännitystä. Pelaajat, joilla on tarpeeksi voimaa, haluavat yleensä kireämmät jänteet, koska pallokontrolli ja sitä kautta tarkkuus paranee myös sweetspotin (=paras osuma-alue) ulkopuolisissa lyönneissä. Tämä johtuu siitä, että kireämmät jänteet eivät jousta mailan kehyksen vieressä niin paljon kuin löysät jänteet, jolloin lyönti lähtee sinne, minne se on suunnattukin, eikä sivuun suunnatusta.
Useat pelaajat pelaavat turhankin kireillä jänteillä, koska pallon osuessa kireään jännitykseen, on siitä lähtevä ääni tietysti terävämpi kuin löysistä jänteistä lähtevä ääni. Tämä voi antaa väärän kuvan lyönnin tehokkuudesta.

Miten saan jänteet kestämään kauemmin?
Tietenkin löysä jännitys kestää kauemmin kuin kireä, mutta jos ei halua tinkiä jännityksen kireydestä, on muutama keino jäljellä. Kylmillä ilmoilla jänteet / mailan kehys on hyvä lämmittää ennen peliä. Tämä tapahtuu helpoimmin hieromalla mailan jänteitä ja kehystä kämmenien välissä. Nylon, joka on jänteiden perusraaka-aine, imee ilmasta kostetutta. Mitä lämpimämpi jänne on, sitä enemmän siinä on myös kosteutta. Kosteus taas pitää jänteen kimmoisana, jolloin se kestää huomattavasti kauemmin. Toinen asia on huolehtia, että uudelleen jännityksen yhteydessä kaikki rikkoutuneet läpivientiholkit uusitaan mailan kehykseen. Tämä estää jänteen leikkautumisen rikkoutuneen holkin terävään reunaan.
Pelaajilla, jotka lyövät usein leikattuja lyöntejä, jänne katkeaa monesti siitä syystä, että pystyjänteet liikkuessaan sivusuunnassa kuluvat poikki vaakajänteitä vasten. Tätä voi ehkäistä käyttämällä jännetussia, joka pitää jänteet paremmin paikallaan.

Miksi sitten jänne menee joskus kehyksen vierestä poikki, vaikka holkit on uusia?
Jänne voi todellakin mennä kehyksen vierestä poikki vaikka ensimmäisellä lyönnillä, vaikka holkit olisivatkin uusia. Tällöin on kysymys jänteen ylivenymisestä, joka aiheutuu siitä, kun pallo osuu kehyksen viereen. Koska jänne ei voi venyä tässä tapauksessa pallon osumakohdan molemmilta puolilta yhtäpaljoa, se saattaa venyä liikaa lyhyemmältä puolelta ja yksinkertaisesti katketa liian suuresta rasituksesta. Tätä toki tapahtuu hyvin harvoin ja melkein 100 prosenttisesti vain smashatessa. Ainoa lääke tähän on paksumpi jänne, johon kannattaa vaihtaa siinä tapauksessa, että näitä ”poka-osuma” rikkoutumisia tapahtuu liian usein. Taitojen ja lyönnin ajoituksen parantuessa näitä ylivenymisiä tapahtuu yhä harvemmin, mutta tuskin kukaan niiltä kokonaan voi välttyä. Korostan sitä, että kyseessä ei ole välttämättä huono jänneholkki tai jänne, vaan aina huono osuma. Tässä auttaa myös se, että maila on jännitetty jänteellä, joka on rakenteeltaan tarpeeksi elastinen (microkuitujänteet).
Eräs seikka, joka aiheuttaa varsinkin uusien mailojen jänteiden katkeamista on se, että pelaajan vaihtaessa mailaan, joka ei ole tasapainoltaan juuri edellisen kaltainen, lyönnin ajoitus helposti muuttuu hieman. Tämä voi aiheuttaa ”ylimääräisiä pokalyöntejä”, jotka pahimmassa tapauksessa katkaisevat jänteen.

Mitkä ovat perusraaka-aineet sulkapallojänteissä?
Erityyppiset nylonpolymeerit ja yhdistepolymeerit. Lisänä käytetään uusissa ZyMax-jänteissämme korkean teknologian kuituja, jotka vähentävät jänteen venymistä selvästi ja parantavat pallotuntumaa merkittävästi.

Mitä eri vaiheita on sulkapallojänteen teossa?
Ensin valmistetaan jänteen ydin, joka määrää jänteen peliominaisuudet lähes täysin. Pääsääntöisesti voidaan todeta, että mitä ohuempia ja mitä enemmän ydinkuituja on, sitä paremmat peliominaisuudet saavutetaan. Esimerkiksi MicroLegendin ytimessä on jopa 5000 microkuitua rinnakkain. Jänteen ydin koostuu samansuuntaisista kuiduista (micro- tai multifilamenteista, halvat jänteet monofilamenteista). Ytimen päälle punotaan (palmikoidaan) hieman paksummasta kuidusta yksin- tai kaksinkertainen päällys, jonka tehtävä on suojata jännettä mekaaniselta kulumiselta, esim. jännityksen aikana sekä kehyslyönneissä ja se myös suojaa jännettä, kun jänteet hankaavat toisiaan pelin aikana. Lopuksi jänteen päälle sulatetaan erityinen kitkaa vähentävä pinnoite (AFC).

Ovatko kaikki sulkapallojänteet esivenytettyjä?
Monet jännevalmistajat vain esivenyttävät jänteensä ennen pakkaamista, mutta Ashaway käyttää ns. kuumavenytystä, jossa jänteen kuidut sitoutuvat toisiinsa oikealla tavalla, jolloin jänteestä tulee mahdollisimman ohut ja kestävä ja joka ei menetä kireyttään pitkäaikaisessakaan käytössä. Tämä tapa on merkittävästi parempi, mutta myös kalliimpi suorittaa.

Mitkä ovat microkuitujen (microfilament) ja monikuitujen (multifilament) erot?
Kuidut ovat molemmissa tapauksissa nylonpolymeerejä. Microkuidut ovat pienempiä ja vahvempia kuin monikuidut. Ne antavat ohuille jänteille niiden loistavat peliominaisuudet ja myös kyvyn säilyttää jänteet kireällä jopa yli 10 kg kisajännityksillä. Nykyään microkuitujänteet ovat osoittaneet ylivoimaisuutensa kiistattomasti.

Kuinka monta jänteiden punontakonetta on Ashawayn tehtailla?
Tehtaalla on tällä hetkellä yli 3000 punontakonetta. Yksi kone punoo jännettä noin metrin minuutissa.

Ashawayn tehdas ja henkilökunta vuonna 1824Ashawayn tehdas ja henkilökunta vuonna 1824